Inteligența artificială și piața muncii

Aflată sub semnul provocărilor viitorului, dezvoltarea accelerată a inteligenței artificiale (IA) stârnește tot mai mult interes. Rapiditatea cu care sunt generate soluții alternative bazate pe tehnologii informaționale avansate pentru eficientizarea unor procese și sarcini de muncă, care erau până nu de mult prestate exclusiv de operatorul uman, a început să fie privită ca o normalitate.

În ultimii ani IA a reușit să se infiltreze în multe domenii esențiale de activitate, soluțiile bazate pe acest tip de tehnologie devenind din ce în ce mai complexe și mai sofisticate, ajungând chiar să-și autodepășească performanțele prin capacitatea de a integra informații noi la algoritmii de bază. Odată ajunse la acest nivel, luând în calcul la fiecare pas și rezultatele anterior obținute, soluțiile bazate pe IA se (auto)îmbunătățesc continuu.

Astfel, întrebări de genul: „Oare când va ajunge IA să înlocuiască cu totul factorul uman? ” și „Care va mai fi rolul nostru pe piața muncii când acest lucru se va întâmpla?”, într-o oarecare măsură, ne preocupă pe toți. Răspunsul vine din partea analiștilor care observă schimbările de pe piața muncii. Aceștia sunt de părere că specialiștii în IT capabili să dezvolte seturi de comenzi prin intermediul cărora să comunice cu IA și să o „convingă” să ofere cele mai bune rezultate în domeniul în care este integrată vor fi oamenii viitorului, cu un loc de muncă sigur și foarte bine plătit.

Amploarea pe care a luat-o IA, ca de altfel multe dintre soluțiile generate de domeniul IT, infuențează semnificativ dinamica pieței muncii. Observăm cum anumite ocupații dispar sau se reconfigurează la nivelul sarcinilor de muncă și a instrumentelor/tehnologiilor utilizate, la fel cum constatăm apariția tot mai multor profesii/ocupații în tehnologii emergente. Provocarea, așadar, constă atât în a utiliza și integra în activitatea profesională noile resurse tehnologice, cât mai ales în a ne forma/dezvolta abilități de a le produce și gestiona.    

Piața muncii din țara noastră urmează același trend; numai în ultimul an Nomenclatorul Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) a fost completat cu ocupații specifice domeniului IT (precum: arhitect în domeniul tehnologiei blockchain, inginer în domeniul tehnologiilor de cloud, proiectant de sisteme informatice inteligente pentru TIC, inginer viziune computerizată, inginer de integrare etc.) sau ocupații care necesită cunoștințe temeinice în acest domeniu (cum ar fi: inginer specialist în robotică, specialist în securitate cibernetică, expert în criminalistică informatică, inginer biomedical etc.).

Pentru a veni în spijinul specialiștilor în consilierea carierei și a clienților/elevilor care beneficiază de serviciile furnizate prin CCP, experții Cognitrom și-au făcut o prioritate în a elabora profile ocupaționale pentru profesiile viitorului.

Puteți citi mai multe despre acest subiect aici , aici și aici