Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2023 explorează modul în care locurile de muncă și competențele vor evolua în următorii cinci ani. Această a patra ediție a seriei continuă analiza așteptărilor angajatorilor pentru a oferi noi perspective asupra modului în care tendințele socio-economice și tehnologice vor modela locul de muncă din viitor. Sondajul privind viitorul locurilor de muncă reunește perspectiva a 803 companii – care angajează în mod colectiv peste 11,3 milioane de lucrători – în 27 de grupuri industriale și 45 de economii din toate regiunile lumii. Raportul a fostprezentat laGeneva, Elveția pe 1 mai 2023.
Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2023 sugerează că aproape un sfert din locurile de muncă (23%) se așteaptă să se schimbe în următorii cinci ani printr-o creștere de 10,2% și o scădere de 12,3%. Potrivit estimărilor celor 803 companii chestionate pentru raport, angajatorii anticipează crearea de 69 de milioane de noi locuri de muncă și eliminarea a 83 de milioane dintre cele 673 de milioane de locuri de muncă corespunzătoare setului de date, o scădere netă de 14 milioane de locuri de muncă sau 2% din ocuparea actuală.
Macrotendențele, inclusiv tranziția ecologică, standardele ESG și localizarea lanțurilor de aprovizionare, sunt principalii factori de creștere a locurilor de muncă, provocările economice, inclusiv inflația ridicată, creșterea economică mai lentă și deficitul de aprovizionare reprezentând cea mai mare amenințare. Adopția avansată a tehnologiei și creșterea digitalizării vor provoca o schimbare semnificativă pe piața muncii, cu un pozitiv net general în crearea de locuri de muncă.
Rolurile cu cea mai rapidă creștere sunt conduse de tehnologie și digitalizare. Big data se clasează în fruntea tehnologiilor considerate a crea locuri de muncă, 65% dintre respondenții la sondaj se așteaptă la creșterea locurilor de muncă în roluri conexe. Se așteaptă ca angajarea analiștilor de date și a oamenilor de știință, a specialiștilor în big data, a specialiștilor în învățarea automată a inteligenței artificiale și a profesioniștilor în securitate cibernetică va crește în medie cu 30% până în 2027. Formarea muncitorilor pentru a utiliza AI și big data va fi prioritară de 42% dintre companiile chestionate în următorii cinci ani, clasându-se în spatele gândirii analitice (48%) și gândirii creative (43%) ca importanță. Comerțul digital va duce la cele mai mari câștiguri absolute în locuri de muncă: sunt așteptate aproximativ 2 milioane de noi roluri activate digital, cum ar fi specialiști în comerț electronic, specialiști în transformare digitală și specialiști în marketing digital și strategie.
În același timp, rolurile cu cea mai rapidă scădere sunt, de asemenea, determinate de tehnologie și digitalizare, rolurile de birou sau de secretariat, inclusiv casierii de bănci, casierii și grefierii de introducere a datelor, se așteaptă să scadă cel mai rapid.
Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2023 sugerează că sarcinile nu sunt considerate mai automatizate acum decât erau în urmă cu trei ani, când raportul a fost publicat ultima dată. Aproximativ o treime din sarcini (34%) sunt în prezent automatizate, cu doar 1% peste cifra din 2020. Companiile intervievate și-au revizuit, de asemenea, așteptările pentru automatizare ulterioară, la 42% din sarcini până în 2027, comparativ cu estimările din 2020 de 47% din sarcini până în 2025.
Dar, în timp ce așteptările privind deplasarea muncii fizice și manuale către mașini au scăzut, raționamentul, comunicarea și coordonarea – toate trăsături cu un avantaj comparativ pentru oameni – sunt de așteptat să fie mai automatizate în viitor. Se așteaptă ca inteligența artificială, un factor cheie al potențialei deplasări algoritmice, să fie adoptată de aproape 75% dintre companiile chestionate și se așteaptă să ducă la o pierdere mare – 50% dintre organizații așteaptă ca aceasta să creeze o creștere a locurilor de muncă și 25% așteaptă ca aceasta să creeze pierderi de locuri de munca.
Creșterea locurilor de muncă ecologice, în educație și în agricultură
Investițiile în tranziția ecologică și atenuarea schimbărilor climatice, precum și creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor cu privire la problemele de durabilitate conduc la transformarea industriei și deschid noi oportunități pe piața muncii. Cele mai puternice efecte nete de creare a locurilor de muncă sunt de așteptat să fie determinate de investiții care facilitează tranziția ecologică a întreprinderilor, mai mult de jumătate dintre respondenți așteaptă asta. Pe măsură ce țările caută mai multe surse de energie regenerabilă, roluri, inclusiv ingineri de energie regenerabilă și ingineri de instalații și sisteme de energie solară, vor fi la mare căutare.
Investițiile vor conduce, de asemenea, creșterea în roluri mai generaliste în sustenabilitate, cum ar fi specialiștii în sustenabilitate și profesioniștii în protecția mediului, care se așteaptă să crească cu 33% și, respectiv, 34%, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 1 milion de locuri de muncă.
Cu toate acestea, cele mai mari câștiguri absolute în locuri de muncă vor veni din educație și agricultură. Raportul arată că locurile de muncă din industria educației sunt de așteptat să crească cu aproximativ 10%, ceea ce va duce la 3 milioane de locuri de muncă suplimentare pentru profesorii din învățământul profesional și profesorii din învățământul superior și universitar. Locuri de muncă pentru profesioniștii din agricultură, în special operatori de echipamente agricole, sunt de așteptat să înregistreze o creștere cu 15%-30%, ceea ce va duce la încă 4 milioane de locuri de muncă.
Într-adevăr, o companie Recruit Holdings, constată că, în timp ce cererea de locuri de muncă sociale, cum ar fi cele din sănătate și educație, a crescut mai rapid în timpul pandemiei, aceste locuri de muncă sunt mai greu de ocupat decât altele.
Creșterea nevoilor pentru recalificare
Companiile raportează că lipsurile de competențe și incapacitatea de a atrage talente sunt barierele cheie în calea transformării, arătând o nevoie clară de formare și recalificare în diverse industrii. Șase din 10 lucrători vor avea nevoie de formare înainte de 2027, dar doar jumătate dintre angajați au acces la oportunități de formare adecvate astăzi. În același timp, raportul estimează că, în medie, 44% din competențele unui lucrător individual vor trebui actualizate.
Decalajul dintre competențele lucrătorilor și nevoile viitoare ale afacerilor impun companiilor și guvernelor sarcina de a oferi oportunități de învățare și recalificare. Finanțarea guvernamentală pentru formarea de competențe ar ajuta la conectarea talentelor cu locurile de muncă, potrivit a 45% dintre întreprinderile chestionate.
De exemplu, deși există o creștere continuă a locurilor de muncă verzi în ultimii patru ani, așa cum arată cercetările suplimentare efectuate de LinkedIn pentru raportul din acest an, recalificarea și perfecționarea către competențe ecologice nu ține pasul.
Ca răspuns la criza costului vieții, 36% dintre companii recunosc că oferirea de salarii mai mari le-ar putea ajuta să atragă talente. Cu toate acestea, companiile intenționează să combine atât investițiile, cât și deplasările pentru a-și face forța de muncă mai productivă și mai rentabilă. Patru din cinci companii chestionate plănuiesc să investească în învățarea și formarea la locul de muncă, precum și în automatizarea proceselor în următorii cinci ani. Două treimi dintre companii se așteaptă să înregistreze o rentabilitate a investiției în formarea de competențe într-un an de la investiție, fie sub formă de mobilitate sporită între roluri, satisfacție sporită a lucrătorilor sau productivitate îmbunătățită a lucrătorilor.
Abilitățile cognitive puternice sunt din ce în ce mai apreciate de către angajatori, reflectând importanța tot mai mare a rezolvării problemelor complexe la locul de muncă. Cele mai importante abilități pentru lucrători în 2023 sunt considerate a fi gândirea analitică și gândirea creativă, iar acest lucru este de așteptat să rămână așa în următorii cinci ani. Educația tehnologică și, în special, AI și Big Data, vor deveni mai importante, iar strategiile de competențe ale companiei se vor concentra pe acest lucru în următorii cinci ani.
Raportul privind viitorul locurilor de muncă cartografiază locurile de muncă și competențele viitorului, urmărind ritmul schimbării. Aceasta este cea de-a patra ediție a raportului, care a fost lansată pentru prima dată în 2016. Acesta își propune să analizeze modul în care macrotendințele, precum și adoptarea tehnologiei sunt susceptibile de a reconfigura piețele muncii și de a modela cererea de locuri de muncă și competențe în perioada 2023-2027.
Prin intermediul platformei CCP puteți să vă descoperiți interesele principale, nivelul de dezvoltare al abilităților cognitive, acestea fiind aspecte esențiale în alegerea carierei. De asemenea platforma CCP vă ajută să identificați care sunt joburile cele mai potrivite intereselor și aptitudinilor dumneavoastră.
Sursa: