Un studiu realizat de către Deloitte România aduce în prim-plan caracteristicile tinerilor studenți și absolvenți – cu bune și mai puțin bune. Studiul face parte dintr-un raport de anvergură, realizat la nivelul acestei regiuni europene, cu participarea a 4000 de tineri din 11 țări.
Se pare că tinerii studenți și absolvenți români au tendința de a-și supraevalua competențele înainte de a intra propriu-zis în câmpul muncii. Acest lucru le generează adesea așteptări false și pretenții salariale nerealiste și îi predispune pe tineri la dezamăgire în momentul în care convingerile lor sunt infirmate – la interviul de angajare sau la evaluarea performanțelor de către angajator.
Totuși, există și aspecte pozitive pe care acest studiu le relevă cu privire la tânăra generație de absolvenți. Una dintre constatările îmbucurătoare ale studiului este faptul că tinerii din această generație consideră munca la fel de valoroasă pe cât o consideră generațiile precedente. Este contrazisă astfel opinia generală despre „tinerii din zilele noastre” conform căreia aceștia nu privesc cu seriozitate munca.
Mai multe concluzii ale acestui studiu, precum și sugestii pentru sprijinirea studenților și proaspeților absolvenți, se regăsesc într-un articol publicat de Revista „Angajatori de top în Transilvania și Banat” (Sibiu Business, ediția a IV-a). Publicația la care facem referire este o resursă profesionistă și valoroasă, atât pentru persoanele interesate de oportunitățile de angajare pe piața locală, cât și pentru angajatori. Revista este distribuită în 7 județe din Transilvania și Banat și poate fi accesată online (http://www.sibiubusiness.ro/).